Manje akcize za ekodizel

Bez autora
Apr 20 2011

Vlada će, na sjutrašnjoj sjednici, usvojiti odluku kojom će visina akcize za gasna ulja, odnosno ekodizel koji se koristi kao motorno gorivo za industrijske i komercijalne svrhe i grijanje, biti smanjena. Ekodizel ima učešće od skoro 70 odsto u ukupnoj potrošnji goriva u Crnoj Gori. Akciza za gasna ulja koja se koriste kao motorno gorivo je 37 centi, za ona koja služe kao motorno gorivo za industrijske i komercijalne svrhe 16 centi, a za grijanje 11 centi. Taj predlog usvojen je u utorak na sjednici Vladine Komisije za ekonomsku politiku. Nove mjere primjenjivaće se od prve sljedeće korekcije, odnosno već početkom naredne sedmice. U cilju predlaganja nove mjere, Vlada je obavila konsultacije sa resornim ministarstvom i zainteresovanim stranama. Ministarstvo finansija, na inicijativu premijera Igora Lukšića, počelo je sredinom marta analizu modela kojim se utvrđuje način formiranja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata.

Manje akcize za ekodizelVlada će, na sjutrašnjoj sjednici, usvojiti odluku kojom će visina akcize za gasna ulja, odnosno ekodizel koji se koristi kao motorno gorivo za industrijske i komercijalne svrhe i grijanje, biti smanjena, saznaje Pobjeda.

Prema podacima kojima raspolaže list, ekodizel ima učešće od skoro 70 odsto u ukupnoj potrošnji goriva u Crnoj Gori.

Akciza za gasna ulja koja se koriste kao motorno gorivo je 37 centi, za ona koja služe kao motorno gorivo za industrijske i komercijalne svrhe 16 centi, a za grijanje 11 centi.

Taj predlog usvojen je u utorak na sjednici Vladine Komisije za ekonomsku politiku. Nove mjere primjenjivaće se od prve sljedeće korekcije, odnosno već početkom naredne sedmice.

Na pitanje da li je moguće da se cijene goriva mijenjaju dnevno ili periodično, izvor lista kaže da bi takva odluka izazvala veću nestabilnost.

U cilju predlaganja nove mjere, Vlada je obavila konsultacije sa resornim ministarstvom i zainteresovanim stranama. Ministarstvo finansija, na inicijativu premijera Igora Lukšića, počelo je sredinom marta analizu modela kojim se utvrđuje način formiranja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata.

Akciza za olovni benzin po litru iznosi 46 centi, bezolovni 45, kerozin koji se koristi kao motorno gorivo 15, a za grijanje osam centi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik